JarmoKontkanen Vahvuudet haltuun ja maailmalle!

KANSALAISPALKKA

Kansalaispalkka on mielenkiintoinen kokonaisuus jos sitä tarkastelee laadunhallinnan näkökulmasta. Laatuasioissa, joissa olen jonkin sortin erityisasiantuntija, on rajapinnoilla aivan erityinen merkitys. Rajapinnoissa sijaitsevat ne solmukohdat, joihin kasaantuu ongelmia ja kustannuksia eniten.

Laadunhallinnan suunnasta valtiolla näyttäisi olevan näitä rajapintoja hurja määrä verrattuna muihin toimintaympäristöihin. Enemmän kuin voisin kuvitella olevan hyväksyttävissä minkään kaupallisen organisaation puitteissa. 

Laatukustannusten näkökulmasta kansalaispalkka on iso mahdollisuus kansantaloudelle. Rajapintojen minimoimiseksi yksioikoinen ratkaisu kansalaispalkasta kaikille ilman mitään poikkeuksia poistaisi kerralla kaikki rajapinnat. Vastalahjana nykyisistä rajapinnoista vapautuisi iso joukko ihmisiä muihin töihin tai toteuttamaan unelmiaan oman kansalaispalkkansa turvin.

Ollakseen täydellinen kansalaispalkan pitäisi ulottua kaikille ilman poikkeuksia. Vakaa ja aikaisempaa helpommin ennustettavissa oleva perusturva syntymästä kuolemaan tuo valtavan määrän uusia mahdollisuuksia kaikille. Rikas voi lahjoittaa sen vaikka hyväntekeväisyyteen, köyhä saa siitä vakaan perusturvan ja tressivapaan mahdollisuuden suunnitella tulevaisuuttaan. Lapsiperheillä vauvat kustantaisivat itsensä ja perheen hyvinvointi on vakaammalla pohjalla.

Lisääntyisikö työjoustavuus jos taustalla on stressivapaa perusturva myös lisäansioiden aikana. Mitä tapahtuisi sosiaaliturvan, viennin, turismin ja innovaatioiden kanssa. Tulisiko suomalaisista ideahakuisia bisneksentekijöitä viennin ja turismin pariin joko suoraan tai välillisesti.

Siniset kannattaa negatiivista veromallia, joka myös vähentää turhia rajapintoja tehokkaasti. Siinäkin voi kytkeä kertoimen kansantalouteen, eli määrittää missä on veromallin nollapiste.

Molemmat asiat on pohdinnan paikka vaalien alla. Itse kannatan Sinisten linjaa, mutta samalla pohdin laatunäkökulmasta myös perustuloa teoriana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat