JarmoKontkanen Vahvuudet haltuun ja maailmalle!

TARVITAANKO SUOMEEN YRITYSRESERVI

Suomi on nostettu aikoinaan kansakuntien joukkoon teollisuuden avulla. Iso osa teollisuudesta on syntynyt ulkomaalaistaustaisten ihmisten toimesta ja mahdollisuudesta hyödyntää Suomen luonnonvaroja materiaalien ja energian muodossa. Se oli silloin sitä ulkomaista pääomaa, ennen kaikkea yrittäjyyden osaamisen kautta. Nykyisin nämä suvut ovat suomalaisia ja tärkeä osa suomalaista hyvinvointia. Heitä tarvitaan edelleen.

Pitäisikö Suomessa olla myös rinnakkaisia ja vaihtoehtoisia tapoja varmistaa työpaikkoja ja talousturvallisuutta koko väestön mittakaavassa. Reserviyrityksiä, joiden avulla eletään tyydyttävästi, mutta samalla tutkitaan ja ideoidaan uusia tuotteita vientiin ja turismiin. Koska maailma on avoin eri tavalla kuin koskaan aikaisemmin on pienilläkin yrityksillä mahdollisuus päästä kasvu-uralle viennin ja turismin kautta. Viiden ja puolen miljoonan kansalle löytyy varmasti vienti- ja turistimarkkinoita 7,5 miljardin ihmisen maailmasta jos niitä osataan etsiä. Kukaan ei lopulta tiedä täysin varmasti mitä missäkin vaiheessa maailmalla tarvitaan. Siksi pitää olla pieniä, joustavia ja nopeita reaktiokeinoja hyödyntää Suomen osaamista myös omien ja valmiina olevien vahvuuksien kautta. 

Meillä on paljon löytämätöntä piilo-osaamista kotimaasta. On luontoa, erämaata, eläimiä ja kasveja ja tietysti nämä luonnon ilmiömme, joita kaikkia emme tunnista laajemmin. Vuoden- ja vuorokaudenajat, luonnon ääni- ja hajumaailma, geologia, argeologia ja paljon muuta. Kaikkialla on jotakin mitä voi myydä, jos osataan etsiä ja markkinoida. Reservin ylläpidossa yritystukia tärkeämpää olisi antaa mahdollisuuksia ja raivata esteitä järkevän toiminnan tieltä. Ideoiden pitäisi syntyä kentällä ei ylhäältä johdettuna. 

Ajatus isojen yritysten ja organisaatioiden ainutlaatuisesta osaamisesta ei ole paras toimintatapa koko valtakunnan kannalta. Jos valtaosa resursseista pidetään alihankinta- ja työvoimareservinä syntyy paljon tyhjäkäyntiä. Tarvitaan yritysreservejä, joiden toiminta on kannattavaa reservitilassa, mutta tietotaito ja osaaminen pystytään ottamaan tarvittaessa käyttöön myös laajemmin. Tekemisen kautta opitaan ja tuotetaan uusia ideoita, toimintatapoja ja tiimiresursseja. On turha luulla, että vanhan kansan totuus "tekemällä oppii" olisi aikansa elänyttä. 

Reserviyrityksillä tulisi olla keskitetty, mielellään valtiotaustainen sateenvarjoyhteisö, jonka kautta saadaan neuvoja, koulutusta, hälytyksiä uhkakuvista ja vinkkejä mahdollisuuksista. Netissä toimiva yhteisö ja koulutusohjelma on tehokas ja edullinen vaihtoehto. Samalla palveluun voisi muodostaa yhteisön oman vahvuus- ja resurssitiedoston. Yritysreservien etuna on, että toimivina yksikköinä ne kustantavat itsensä tulorahoituksen kautta. Asia johon valtionkin kannattaa santsata. Yritysreservejä tarvitaan, koska maailma on meille arvaamaton.

Kuten kaikissa ideoissa onnistuminen riippuu toteutuksesta. Hyväkin idea voidaan pilata helposti huonolla toteutuksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat