JarmoKontkanen Vahvuudet haltuun ja maailmalle!

Onko Suomi menetetty, vai onko vielä toivoa?

Virtuaalimatkailusta puhutaan paljon ja virtuaalimatkoja tehdään jo maailmalla. Näin kerrottiin 26. helmikuuta 2019 aamuteeveessä.

Oman ennusteen mukaan virtuaalimatkailu tulee nousemaan arvioitua suuremmaksi tekijäksi koko maailman mittakaavassa. Siitä tulee osa kauppasotaan ja merkittävä keino vallata toisen maan matkailukohteita. 

Kuka omistaa maiseman tai luontoympäristön sen jälkeen kun se on taltioitu virtuaalimaailman osaksi. Myös menetetty tai muuttunut ympäristö voi elää lähes rajattomasti virtuaalimatkailussa. Piileekö tässä iso ongelma? Virtuaalinäkökulmasta Kolin, Levin tai Rukan omistaakin mahdollisesti tulevaisuudessa jokin muu taho kuin Suomi tai suomalaiset. 

Entä muun Suomen luontokohteet, eläimet, maisemat ja ympäristöt. Onko kerran kuvattu ikuisesti menetetty, jos maailman matkailuperiaatteet muuttuvat oleellisesti. Mitä Suomi tai valtio pystyy asialle tekemään vai pystyykö. Tämän hetken näkökulmasta erilaisten tuotantojen suosiminen on järkevää, mutta entä jos matkailuperiaatteet todella muuttuvat.  Vaikka perinteinen matkailu pysyisi entisellään, mutta virtuaalimatkat ottaisivat valtaosan matkailun kasvusta, kuka omistaa virtuaaliset kohteet ja poimii hedelmät liiketoiminnan tuotosta. 

Virtuaalimatkailu tulee nousemaan pinnalle monesta syystä, tässä muutamia omia ajatuksiani:
-vanhat haluaa kokea matkan fiilikset, mutta ei sen riskejä ja rasituksia (minäkin).
-halutaan kokea kohteita, jonne on vaikea päästä (riskit tai budjettivaje)
-halutaan kokea ennakkoon millaista olisi mennä itse paikalle (testataan useampaa kohdetta)
-halutaan uusintoja aikaisemmin koetun matkan kokemuksista
-halutaan kokea sama paikka eri vuodenaikoina heti paikan päällä (tai etänä)
-halutaan aistia tuhoutuneen tai oleellisesti muuttuneen alueen menneisyys
-halutaan palata omaan menneisyyteen virtuaalisesti (tätä teen jo nyt google-kameralla)

Kuka silloin omistaa matkakohteet ja miten asiaan edes pystyisi vaikuttamaan oman maan kohdalla. Onko ainoa mahdollisuus aloittaa pikaisesti laaja-alainen kansallinen virtuaalikokemuksiin soveltuva aineistotuotanto. Kuka operoi, kuka maksaa, kuka omistaa maisemat, luontoympäristöt ja niiden historian, kuvat, äänet, hajut ja muut tuntemukset. Entä yksilölliset sääilmiöt ja omaleimaiset vuorokauden ajat, puhumattakaan vuodenaikojen vaihtelusta ja eri muutosvaiheista. Menetämmekö Suomen jos emme itse tee mitään ja toisaalta saammeko menestyvän tulevaisuuden jos osaamme tehdä itse oikeita asioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat