JarmoKontkanen

HELLETURVALLISUUS

Ei tarvitse olla avaruustieteilijä havaitakseen miten hankalia hellejaksot ovat vanhuksille. 

Menneenä hellesunnuntaina Turussa katselin rollaattorivanhusta, joka liikkui edestakaisin siinä ainoassa varjopaikassa jalkakäytävällä mihin aurinko ei päässyt suoraan paistamaan. Hän oli tullut kadulle varjoon, koska asunnossa on lämpöä 40-astetta ja parvekkeella yli 50 astetta. 

Ei ole syytä epäillä vanhuksen sanoja, koska itse asun vuokralaisena naapuritalon seitsemännessä kerroksessa ja lämpöongelma on haastavan todellinen. Myös Föli-busseissa kuulee keskusteluja lämpö- ja ilmanvaihto-ongelmista alueen taloissa. 

Asuintalossani on särkynyt ulkomittareita liian lämmön voimasta jo ennen helteiden alkamista. Omassa asunnossani oli hellesunnuntaina lämpöä 38,4 celsiusta parvekkeella ja sisälläkin 29,8 astetta. Silti, vaikka parvekkeella oli verhot ja tuuletus. 

Toukokuussa alkaneen asumisen aikana sisälämpö ei ole laskenut missään vaiheessa alle 25 asteen, vaikka talo on uusi. Rakennuttaja on tiettävästi sama kuin viereisten talojen senioriasunnoissa. Vastaavia asuintaloja on suunnitteilla myös lisää. 

Herää epäilyjä rakennusten perustavoitteista. Jos jätetään laittomuuksien mahdollisuudet pois, en ole löytänyt vielä loogisia selityksiä sille, mihin nykyrakennuksissa pyritään. Tuskin enerkian omavaraisuus onnistuu, jos lämpöä pitää sähköllä viilentää. Torjutaan pakkasta, vaikka ilmasto lämpenee ja hellejaksot lisääntyvät. 

Olipa perustavoite mikä tahansa on se poliittisesti hyväksyttyä, sillä asuntoihin on käytetty yhteiskunnan tukia, joiden käyttöä käsitykseni mukaan valvotaan. Ovatko talot asuinkelpoisia jos lämpöjä ei pystytä hallitsemaan, vai onko ylilämpö tarkoitushakuista. Vaikea sanoa tuntematta asiaa tarkemmin. 

Lämpötilojen puolesta lasitetut parvekkeet olisivat loistavia teollisuustiloja erilaisten kuivatuotteiden valmistuksessa. Kuivatusenerkia olisi ilmaista ja asuintilojen koko alkaville ja pienille yrityksille sovelias. 

Olisiko yhteiskunnalle halvempaa rakentaa uusia ja toimivia asuntoja seniorikäisille ja muuttaa nämä epäonnen parveketornit tarkoituksiin, joihin ne soveltuvat paremmin. 

Myönnän, että hiukan lennokkaita ajatuksia, mutta niiden esille tuominen ruokkii omaa, sarkastista huumorintajuani. Itse ongelma on kuitenkin vakava. Pitäisikö siihen jonkun puuttua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jonkin verran ongelmia aiheutuu määräyksistä, jotka eivät kaupungeissa salli mitään rakennuksen ulkoasuun vaikuttavia muutoksia. Maalla toimii erittäin hyvin auringonpuoleisen ikkunan ulkopuolelle markiisiksi vetäisty valkoinen tai hopeanvärinen pressu, ja tehokas tuuletus öisin. Huonelämpötila pysyy pitkinäkin hellejaksoina selvästi alempana kuin päivän ylin lämpötila.

Toinen, hieman tyylikkäämpi tapa on laittaa autoista tuttu, heijastava ikkunakalvo uloimipaan lasiin kuumimpien kelien ajaksi.

Ikkunan sisäpuolella olevat verhot tms eivät toimi kovin hyvin, koska ne osittain toimivat aurinkokeräiminä ja lämmittävät sisäilmaa.

Julkisivumääräyksistä voisi mielestäni aivan hyvin tinkiä silloin, kun se on terveyssyistä tarpeellista (helteiden aikana). Kaupungeissa ulkoilman voi myös paikallisesti viilentää varjostavalla katoksella yhdistettynä sumukostutusjärjestelmään. Tuollainen keidas on hyvä levähdyspaikka, elleivät sitten väärät kohderyhmät valtaa sitä käyttöönsä.

Käyttäjän JarmoKontkanen kuva
Jarmo Kontkanen

Hyvä kommentti, joka kuvaa havainnollisesti Suomen ammatillista rappiotilaa. Asuntoja ei osata tehdä suoraan toimiviksi, vaan ihmiset joutuvat kikkailemaan tai kärsimään. Itse pärjään, mutta kaikki eivät pärjää. Toki voi aina miettiä onko kysymys osaamattomuudesta vai jostakin tarkoitushakuisesta toiminnasta. Sinänsä tämä kokolasitettujen parvekkeiden suosio suunnittelijoiden keskuudessa on mielenkiintoinen monopoli-ilmiö. Kokolasi ei välttämättä edistä ulkonäköarkkitehtuuria, asumismukavuutta eikä parveketilan käytettävyyttä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset