JarmoKontkanen

Ruokahävikin inspiroimana

Aamun tv-keskustelut ruokahävikistä herättivät kotona uteliaisuutta.

Kahden aikuisen koti tuottaa tällä hetkellä biopussiin roskaa keskimäärin 0,3 kg/pvä. Vuositasolla se merkitsee noin sadan kilon hävikkiä, eli 50 kg/v/hlö. Mukana on kaikki mikä kelpaa biokeräilyyn, kuoret, kuivikkeet ja pyyhkäisypaperit, joilla pelastetaan osa lautasen liasta joutumasta jätevesiin.

Muita ekotekoja (oletettavasti) ovat liikkuminen joka päivä, kävellen ja julkisilla, koska liikunta pitää yllä terveyttä. Samalla käydään kaupassa ja ostetaan ruoka pieninä annoksina päivittäin.  Ruoka on tuoretta ja kylmäketju ratkaistaan piknic-kassien tai kaupan kylmäkassien avulla. 

Kauppojen kylmäkasseista leikataan kahvat pois, koska ovat hankalia ja sulkumekanismi on heppoinen. Kahvat hankaloitavat tyhjän pussin mukana pitämistä. Pakasteet tuodaan pakkaamalla useampi kylmäpussi sisäkkäin. Jossain vaiheessa kuumasaumasimme itselle sopivia kylmäpusseja ideatestien näkökulmasta. Keksittiin asioita, mutta oman tehtaan puuttuessa omatarve on hoidettu edelleen leikkaamalla kaupan kasseista kahvat. 

Vaikka oma ruokahävikki on ilmeisen pientä on takaraivossa kaikenlaista kysymystä myös yleisemmin biohävikin suhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin kauan kuin keskimääräinen ruokahävikki on vain kilon verran viikossa henkeä kohden ei asiassa ole mitään taivastelun aihetta. Se vain kuulostaa suurelta, kun puhutaan vuositasosta.

Itse asiassa hävikki on käsittämättömän pieni, noin 150 grammaa päivässä. Itse kullekin jää silloin tällöin tilkka maitoa, piimää tai jugurttia lasin pohjalle, keittiöstä saattaa löytyä kuivanut leivänkannikka ja omenanraadot yleensä heitetään roskiin joka tapauksessa, samoin banaaninkuoret y.m.

Hävikkimäärä ei "kestä" juuri mitään käytettävissä olevan ruoka-aineksen pois heittämistä, jos ilmoitettu paino pitää paikkansa. Mielikuvat asiasta kuitenkin ovat suuren yleisön keskuudessa toisenlaiset, kun uutisoidaan, että "viiden hengen perhe heittää ruokaa menemään neljännestonnin vuodessa". Sielujen silmin nähdään isäpappaa työntelemässä entrecote-kuormaa kottikärryllä tunkiolle.

Käyttäjän JarmoKontkanen kuva
Jarmo Kontkanen

Ei tosiaan olla mitenkään huolissaan, koska tiedetään, että hävikki on meillä kiitettävän pieni. Keksijäyrittäjänä sen sijaan kiinnostaa löytää ratkaisuja kohti nollahävikkiä laajemminkin yhteiskunnassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset