JarmoKontkanen

Kansalaispalkka vai -osinko?

Puhumme paljon kansalaispalkasta mikä on luonnollista tilanteessa, jossa monet työt siirtyvät tekoälyn, koneiden tai molempien hoidettavaksi. Samaan aikaan koemme ilmastouhkaa ilmeisenä tosiasiana.

Kehityksen kiihtyessä ja maailmanlaajuisen epävarmuuden kasvaessa tulevaisuuden ratkaisut on pystyttävä suunnittelemaan kahteen kivijalkaan. Tarvitaan laaja-alainen perusturvallisuus ja esteetön valtatie uusille ideoille.

Yleisesti puhutaan perustulosta suuntaan ja toiseen. Itse, huolimatta aikaisemmista kirjoituksista lähestyisin asiaa vaihtamalla sana perusosakkuudeksi.

Kansalainen olisi automaattisesti valtion osakas ja nauttisi syntymästä kuolemaan indeksiin sidottua ja verovapaata kansalaisosinkoa. Tällä säästetään valtava määrä yhteiskunnan luovuutta ja aivoenerkiaa uusiin ideoihin ja tuottavan kansantalouden pohdintaan. Käytännössä viennin ja turismin edistämiseen jos halutaan keskittyä kansalaisosakkeiden arvonnousuun.

Lisäturvana negatiivinen veromalli kansalaisosingon päälle. Perustulo muodostuisi siis yhdistelmästä kansalaisosinko + veroton osuus muusta tulonhankinnasta. Siirtymäkauden jälkeen järjestelmä korvaisi valtaosan erilaisista yksilövapautta rajoittavista tukimuodoista, jolloin päätös- ja valvontapuolelta vapautuu työvoimaa ja asiantuntemusta kansakuntaa enemmän hyödyttäviin toimiin ja tehtäviin.

Kansalaisosinko kuuluisi tosiaan ihan kaikille vauvasta vaariin, tuloista ja tilanteista riippumatta.

Valtio saisi lisää ennustettavuutta ja kevennyksiä kuluihin. Yrittäjille ja työntekijöille järjestelmä antaisi toimivan konseptin yrittämisen, työnteon ja ansioiden joustavuuteen. Todennäköisesti järjestelmä toisi myös sijoitusmielenkiintoa laajemmille tahoille kansakunnasta.

Jotta keskustelusta tulisi järkiperäistä keskitytään aluksi pelkästään hyötyjen etsimiseen. Mahdollisista haitoista voi tehdä uuden keskustelun  myöhemmin.

Lähes jokainen pystyy pohtimaan järjestelmän hyötyjä itselle, omaisille ja tuttavilleen. Näitä kommentteja hyötynäkökohdista odotan osaksi tätä keskustelua.

Aikaisemmin pohdin samaa asiaa laadunhallinnan näkökulmasta. Nyt ajattelin, että olisi hienoa kuulla mitä kaikkea muut mahtavat löytää ajatusmallista. Aluksi pelkät edut jos niitä pystyy löytämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset